Yoga en( levens)energie

Bij westerse sportbeoefening wordt energie gezien als iets wat verbruikt kan worden, waarbij calorieën worden verbrand. Bij yoga wordt energie niet in verband gebracht met het verbranden van calorieën, maar met een subtiele kracht die Prana of levensenergie heet en door alle levende wezens stroomt.

Levensenergie kan vrij stromen 

Levensenergie stroomt door een netwerk van kanalen door ons lichaam, die nadis worden genoemd. Op de plaatsen waar nadis elkaar kruisen, vormen zich 'draaikolken' vol energie, die bekend staan als chakra's. Als we ziek zijn, of niet goed voor ons lichaam zorgen, verliest ons lichaam levensenergie en voelen we ons futloos. Yogahoudingen en ademhalingsoefeningen helpen de nadis te zuiveren zodat levensenergie er vrij doorheen kan stromen. Als we ons goed voelen, circuleert levensenergie vrij door ons energetisch systeem. 

Beter slapen en meer energie

Yoga versterkt de botten, maakt de gewrichten los en de spieren soepel. Het masseert de inwendige organen en maakt ze krachtiger. Het stimuleert de hormonale klieren en bevordert een gezonde stofwisseling. De ademhaling vertraagt, de bloedsomloop verbetert en voedt alle cellen met meer zuurstof. Afvalstoffen worden sneller uit het lichaam verwijderd. Bij regelmatige oefening zullen houding, balans en behendigheid verbeteren. Vaak ontdekken mensen dat ze meer energie hebben en beter slapen dan tevoren.

Yoga Pose

 

“Ellen, jouw lessen geven mij innerlijk rust ,ontspanning en souplesse. Het is heerlijk om te doen en ik adviseer iedereen het ook te gaan doen. Er zal een wereld voor je open gaan”.

Rietje